STAGE-ZUID-AFRIKA.NL

Inleiding voor studenten in Zuid-Afrika

LANGUAGE: Dutch English

inleiding in zuid-afrika

Enkele cijfers

48 miljoen inwoners
30 keer zo groot als Nederland
10 keer zo dunbevolkt als Nederland

 

Zuid-Afrika heeft 9 provincies

 • Western Cape (Hoofdstad: Kaapstad)

 • Eastern Cape (Hoofdstad: Bhisho)

 • Freestate (Hoofdstad: Bloemfontein)

 • KwaZulu-Natal (Hoofdstad: Pietermaritzburg)

 • Gauteng (Hoofdstad: Johannesburg)

 • Limpopo (Hoofdstad: Polokwane)

 • Mpumalanga (Hoofdstad: Nelspruit)

 • Norhern Cape (Hoofdstad: Kimberley)

 • North West (Hoofdstad: Mafikeng)

Zuid-Afrika in het kort

Zuid-Afrika is het zuidelijkste land van het Afrikaanse continent, voor een groot deel omsloten door de Atlantische Oceaan (westkust) en de Indische Oceaan (zuid- en oostkust). De kustlijn is bijna 3000 kilometer lang. Aan de noordkant grenst het land aan Namibie, Botswana en Zimbabwe, aan de noordoostkant aan Mozambique en Swaziland. Binnen de landsgrenzen ligt het zelfstandige koninkrijkje Lesotho. De hoofdstad is dus NIET Johannesburg, maar Pretoria.

 

Het land heeft zo’n beetje de omvang van Frankrijk en Spanje bij elkaar en is vergeleken met ons land dus erg dunbevolkt: 40 inwoners per vierkante kilometer tegenover 400 in Nederland! Hoewel niet dicht bevolkt wonen er wel veel mensen van verschillende achtergronden: ongeveer 80% zwarten, 10% blanken, 7 % kleurlingen en zo’n 3 % Aziaten. De zwarten bestaan weer uit vele volkeren, waarvan de Zulu en daarna de Xhosa het grootst zijn. Verder o.a. de Ndebele, Tswana en de Sotho’s, ook weer bestaand uit een aantal kleinere stammen en clans. De blanken zijn een mix van Hollanders, Engelsen, Duitsers, Fransen en wat er later nog bij is gekomen. De kleurlingen zijn een mix van de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, de San en de Khoikhoi, en nakomelingen van relaties tussen deze mensen, de Europeanen, de geimporteerde slaven van de Hollanders en de zwarte bevolking.

 

Alles bij elkaar een enorme smeltkroes van culturen, de naam Regenboognatie zeker waardig. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit land na India de meeste officiƫle talen kent, namelijk elf! Dit zijn Zulu, Xhosa, Afrikaans, Noord-Sotho, Tswana, Engels, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Venda en Zuid-Ndebele. Het is eigenlijk best bewonderenswaardig dat al deze verschillende groepen inmiddels in relatieve vrede met elkaar leven in dit land, dat sinds 1994 een echte democratie is.


Dat dit ook wel anders is geweest is bekend. Zuid-Afrika kent een bijzonder heftige geschiedenis sinds de Hollanders in 1652 de eerste ‘witte’ bewoners werden. Uitmondend in het verfoeide Apartheidsregime dat pas in 1990 echt tot een einde kwam. Sindsdien ‘mag’ iedereen dit prachtige land bezoeken en dat doen ook elk jaar meer mensen. En geef ze eens ongelijk, want de diversiteit van Zuid-Afrika blijft niet beperkt tot de vele culturen: ook de natuur in dit enorme land is zeer divers, en voor veel toeristen de grote trekker. In een aantal wildparken zijn de Big Five te zien, en ook qua landschap is er voor elk wat wils: uitgestrekte (semi)woestijngebieden, een enorme kustlijn met prachtige stranden, gebieden met veel groen, unieke vegetatie en hoge bergen met eeuwige sneeuw.

 

Wist je dat....

 • Zuid-Afrika de grootste energie leverancier van het continent Afrika is (met tevens de enige kerncentrale van het continent, even ten noorden van Kaapstad!), terwijl een op de vijf Zuid-Afrikanen zelf geen elektriciteit heeft.

 • Sinds de democratische verkiezingen van 1994 het aantal toeristen toenam van 3,5 miljoen tot ruim 9 miljoen in 2007. Ter relativering toch nog even: 75% daarvan komt uit andere Afrikaanse landen, en wist je dat wel 11 miljoen mensen jaarlijks ons kleine kikkerland aandoen? Kaapstad is de favoriete bestemming.

 

 

© stage-zuid-afrika.nl