STAGE-ZUID-AFRIKA.NL

geld (be)sparen voor je stage in Zuid-Afrika

LANGUAGE: Dutch English

manieren waarop je tijdens en voor je stage wat geld kan (be)sparen:

 • OV inleveren. Als je in het buitenland stage loopt kun je ervoor kiezen om je OV jaarkaart in te leveren. Je krijgt dan een maandelijkse vergoeding als je opleiding een verklaring invult over de periode dat je in het buitenland blijft. Denk er wel aan om je kaart daadwerkelijk en op tijd in te leveren om boetes te voorkomen. klik hier voor de juiste pagina van de IB-groep.


 • Kamer onderverhuren. In de periode dat je in het buitenland bent kun je je kamer in Nederland onderverhuren. Vraag om je heen of iemand interesse heeft, hang briefjes op of zet een advertentie op internet.

 • Studiefinanciering door laten lopen. Als je als voltijdstudent ingeschreven blijft staan bij je opleiding blijf je het recht op studiefinanciering behouden als je stage een onderdeel is van die opleiding. Je kan ervoor kiezen om wat extra te lenen tijdens je stageperiode, maar dat komt dan natuurlijk wel bij je studieschuld.


 • Uitwonende studiebeurs aanvragen. Als je voor je buitenlandse stage nog bij je ouders woonde, kun je voor de periode dat je in het buitenland bent, een uitwonende beurs aanvragen. Als je al een uitwonende beurs had, kun je die behouden.

 • Dure zaken delen met andere studenten. Het voordeel van stagelopen via 4exchange is dat je makkelijk in contact komt met andere internationale studenten. Maak hiervan gebruik door te kijken of je dure zaken als bijvoorbeeld een auto, woonruimte of een internetkaart voor de laptop kan delen. Ook een weekendje weg of een autotripje naar een mooi natuurgebied is vaak goedkoper als je met een groep gaat.

 • VAT (BTW) Refunds. Als je zelf maar genoeg uitgeeft valt er ook nog wat terug te verdienen in Zuid-Afrika. Je kan voor je terug gaat naar Nederland VAT (BTW) terugkrijgen van in Zuid-Afrika gekochte goederen. Dit gaat niet over diensten waar je gebruik van hebt gemaakt of iets wat je geconsumeerd of gehuurd hebt maar bijvoorbeeld wel over kleding en andere producten die je weer mee terug naar Nederland neemt.
  Het gaat om producten die je de laatste 90 dagen van je verblijf hebt aangeschaft en die je mee terug naar Nederland neemt. Het moet bij elkaar een minimum van 250 Rand bedragen en mag een maximum hebben van 3000 Rand. Als het meer is krijg je het geld niet meteen maar kan je het wel aanvragen. Je moet er wel wat voor doen, maar daar krijg je dan ook wat voor terug.

  Je moet de bonnen bewaren (originele tax invoice bonnen waarop het adres van de winkel maar ook jou adres moet staan! Vraag dit bij een winkel, ze weten meteen wat je bedoelt en kunnen een speciale bon voor je uitschrijven) en voor vertrek laat je bij de VAT refund office op het vliegveld al je bonnen en je aankopen zien en je krijgt het VAT geld dan terug in de vorm van een cheque die je dan nog op het vliegveld kan innen.
  Voor meer informatie en de voorwaarden kijk hier.

 

autohuur

© stage-zuid-afrika.nl